Hoppa till innehåll

Bor du i hyresrätt? Så påverkas du av nya lagen

  • av
hyresrätt lag

Den 1 oktober skärptes reglerna när det gäller missbruk av hyresrätter. Exempel på de största förändringarna är följande:

  • Det har blivit brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan tillstånd, om man samtidigt tar ut för hög hyra. Straffet är böter eller fängelse.
  • Den som hyr ut utan tillstånd riskerar att direkt bli av med sitt kontrakt (förut fick man en varning först).
  • Vid andrahandsuthyrning får man maximalt ta ut samma hyra man själv betalar. Om lägenheten är möblerad får man lägga på 15 procent. Andrahandshyresgästen har rätt till återbetalning av för hög hyra upp till två år (tidigare var det bara ett år).
  • Vid försäljning av hyreskontrakt begår både säljaren och köparen brott (förut var det bara säljaren).

Andrahandsupplåtelse

Du behöver alltid tillstånd för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. Den som hyrt ut utan sådant tillstånd förlorar kontraktet med omedelbar verkan, om inte hyresgästen kan visa giltig ursäkt. Det finns inte längre någon möjlighet till rättelse, som tidigare. Du får inte ta ut en högre hyra än egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max +15 %) och andra nyttigheter. Om du tar ut en högre hyra än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet
Det blir brottsligt att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd till en för hög hyra. I straffskalan finns böter eller fängelse. I ringa fall ska straff inte utdömas. Andrahandshyresgästen har rätt till återbetalning i upp till två år.

Inneboende

Rätten att ha inneboende gäller enbart om du själv bor i lägenheten. Om du inte använder lägenheten som bostad i beaktansvärd utsträckning gäller istället reglerna om andrahandsuthyrning.

Lägenhetsbyte

Även här har reglerna blivit hårdare. Som huvudregel måste både hyresgästen och bytesparten ha bott i sina lägenheter minst ett år för att byte ska vara aktuellt. Tillstånd krävs från hyresvärden eller hyresnämnden. Hyresnämnden får inte bevilja byte till en bostadsrätt eller villa.

Svarthandel

Det är inte tillåtet att sälja eller köpa ett hyreskontrakt, s.k. svarthandel. Nytt är att även köp av hyreskontrakt har kriminaliserats. Straffet är böter eller fängelse. I ringa fall ska straff inte utdömas. Den som har köpt ett hyreskontrakt av en annan hyresgäst eller som har sålt eller försökt att sälja ett kontrakt ska kunna förlora hyresrätten med omedelbar verkan.

Etiketter:

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer